Szendrő, Szuhogyi utca 1, 3752

H - P: 06:00 - 14:30

+36 - 48 - 560 - 030

Cégtörténelem

A Kft elődjét szendrői telephellyel 1954-ben alapították mezőgazdasági Gépjavító Állomás néven, amely a hatvanas években a Mezőgép Vállalathoz tartozott. Akkor a vállalat fő feladata az állattenyésztési ágazat fémszerkezeteinek a gyártása és a karbantartása volt. 1974-ben a budapesti kitelepülési állami akarat eredményeként - az akkor már stabilan működő vállalatot - megvásárolta a budapesti Alumíniumárugyár Vállalat, amivel együtt a tevékenységi kör is nagy változáson ment át.

Kialakult a telephelyen jelenleg is működő társaság profilját meghatározó gyártási tevékenység, az alumínium- és acélszerkezetek gyártása. Eleinte egyszerűbb alumínium szerkezetek készítésével foglalkoztak, mint például a gázpalack talpkarika, és zárósapka, vagy a nagyüzemi konyhai edények részegységei, de a paletta hamarosan bővült a különböző kerékpár alkatrészekkel, préselt, mélyhúzott vegyszeres tartályokkal, bútoripari vasalatokkal.

A nyolcvanas évek elején került kapcsolatba a svéd AGA Cryo AB céggel, akinek extrudált alumínium alapanyagból készült levegős elpárologtató berendezéseket kezdtek el gyártani, mely 20 éven át meghatározó terméke lett a vállalkozásnak.

A gyártás során elért sikereken felbuzdulva egyre több alumíniumszerkezet elkészítése valósult meg, de az acélszerkezet gyártásban is növekedett az árbevétel. Ilyen termék volt az acélhordóra való 2"-os és 3/4" menetes zár, vagy a Taurus Gumiipari Vállalat légrugójának a fémszerkezete, melyeket buszokba, teherautókba szereltek, a spirálfúrók tárolására szolgáló fúrótartó doboz, a magyar fejlesztésű kifli sütő un. hot-dog sütő elektromos és gázos változata, autó tartó bak, és még számos, az iparban és a háztartásban használt termékek.

Az Ikarus járműipari Vállalatal való kapcsolat szintén meghatározó lett a cég életében. Az autóipari alkatrészek gyártásával a térség legnagyobb foglalkoztatójává vált. Ekkor megközelítőleg 350 fő foglalkoztatása valósult meg három műszakban. 36 féle alkatrészt és részegységet gyártott az IKARUS buszokba.

Kiterjedt exportkapcsolatai révén, már a rendszerváltást megelőző időszakban - német és osztrák piacra - német vasúti szabvány szerint készült rácsos szállító konténer gyártása lett a másik meghatározó termék. Ebből kb. 60.000 db készült pár év alatt. Ezzel párhuzamosan az autóipari alkatrészgyártásban szerzett kapcsolatoknak, és tapasztalatoknak köszönhetően komoly megrendelést kapott több fémtömegcikk gyártó és kereskedő vállalattól.

1990-ben és '91-ben, amikor az Ikarus és a Taurus vállalatok gazdasági nehézségekkel néztek szemben, csökkentették a külső beszállítói köröket, Szendrőben is foglalkoztatási problémát okozott. Kb.150 fő elbocsájtását tette szükségessé. Abban az időben a munkanélküli segély újdonsága miatt, sokan önként vállalták a munkanélküliséget. Ezzel egy időben a magyar gyáregységekben önállósodási törekvés indult el, melynek az élére az új szakszervezetek álltak. A szendrői gyárban is siker koronázta az ez irányú törekvést. 1992-ben SZEFÉM Fémipari Vállalat néven, önálló állami vállalat alakult. .

Az így alakult szervezet tiszavirág életűnek bizonyult, mert 1994-ben már olyan kezelhetetlen pénzügyi nehézségekkel állt szemben, ami végül felszámoláshoz vezetett, melyet gyorsított privatizációs eljárás követett. A privatizációs folyamatok eredményeként 1995-ben a gyáregységet két magyar természetes személy tulajdonába lévő budapesti kft vásárolta meg, és indította újra Alufix’ Szefém Szendrői Fémipari Kft. néven,. A cég 116 fővel indult. Az új cégvezetés az alakulást követően- pályázati forrásból- munkahely teremtő pályázat segítségével 200 milliós beruházást valósított meg. Ezzel Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb fém-felületkezelő üzeme jött létre, ahol egy 74 tonna horgany befogadóképességű – 4,9mx1,2mx2m méretű – tűzihorganyzó kád -és előkészítő kádrendszer – került kialakításra .

A tűzi- és galvanikus horganyzás felületkezelési technológiát alkalmazó üzem 35 fő többletfoglalkoztatását tette lehetővé, amivel az Észak-Magyarországi Régió építőipara ez irányú igényeinek a jelentős részét kiszolgálta, de a járműipari alkatrészgyártásban is kiválóan hasznosult. Az új üzem ezzel jelentősen hozzájárult a cég árbevételének a növekedéséhez is. Az Alufix’ Szefém Kft. 15 éves működése során, Európa számos országában ismertséget és elismertséget szerzett Szendrőnek és a környékén élő szakembereknek. 2008-2009-es gazdasági világválság azonban megnehezítette a megrendelőinek is a helyzetét, amely kihatott a cég eredményes gazdálkodására. Mielőtt gazdasági és pénzügyi nehézséget okozott volna a partnereinek, vezetői és tulajdonosai végelszámolást kezdeményeztek önmaguk ellen. Ennek eredményeképpen 2009. május 30-val véget ért a felszámolás, de a folyamatban lévő megrendelések kielégítésére, a régi piacok megtartására 2009. június 2-val megalakult új cég, az ALUSZEFÉM Szendrői Fémipari Kft, amely kezdetben minimális létszámmal és alkalmi munkavállalók bevonásával teljesítette a megrendelői igényeket .

A névválasztás jó marketingfogásnak bizonyult, mert a megrendelők töretlen bizalmát élvezve, az árbevétel hónapról-hónapra növekedett. Első évben megduplázódott, második évtől 30%-os növekedést eredményezett. Ennek következtében stabilizálódott a létszám, a gazdasági helyzet.. Jelenleg 35 fő alkalmazottal, szükség esetén alkalmi munkavállalókkal kiegészülve, igyekszik az igényeket kielégíteni. Tanulva az előzményekből és szem előtt tartva a több lábon állást, mint az egyik legfontosabb gazdasági törvényszerűséget, folyamatosan keresve új partnereket, piacokat, biztosítják a fennmaradást a nehéz időkben.

A folyamatos termék fluktuáció nem engedi elkényelmesedni a szakember gárdát. Új cégek, és új termékek jelentek meg a cég kapcsolatrendszerében, újra részese lett a járműalkatrész-gyártók népes családjának. A svájci székhelyű "multi" partner cégnek közel 400 féle részegységet és alkatrészt készítenek közterületi takarítógépekbe - például a járdatakarító géptől, a hómarón keresztül, sztráda- és repülőtér takarító járművekbe. Kicsit idegen , de jól beilleszthető az a magyar fiatalember találmánya, amely felkorbácsolta a kerékpáros társadalmat. Ez a "STRING BIKE" vagyis a zsinór hajtásos kerékpár. Két éve itt gyártódnak az alumínium csőből készült vázak Ezek a termékek szintén viszik a jó hírét a cégnek a világba. A társaság megvásárolta a korábbi cégek által felhalmozott termelő berendezéseket, gépeket. Ezzel kialakult egy egyfajta vállalkozási lehetőség, amely kijelöli a jelenlegi korlátokat is.

Tevékenységi kör 1980-tól kisebb változásokkal azonos. Préselt, hegesztett acél és alumínium termékeket gyárt ipari berendezésekhez, járművekhez, a gépipar és az építőipar számára.

Fő stratégiai célok :
- a préselt, hegesztett alkatrészgyártás piacának megőrzése, és újak keresése,
- a veszteséges tevékenységek felülvizsgálása,
- új technológiák alkalmazásával nyereségessé tétele
- a több lábon állás bevált jó stratégia, de bővíthető, fejleszthető
- technológiák minőségbiztosítási, hatékonysági és munkavédelmi szempontok szerinti felülvizsgálata és az új irányelveknek megfelelő átalakítása
az alumínium szerkezetek gyártásának növelése hatékonyabb marketing munkával, technikai fejlesztéssel és belső lehetőségek feltárásával

 • Cím
  Székhely:
  3756 Perkupa, Ifjúság útja 2.
  Telephely:
  3752 Szendrő, Szuhogyi út 1.
 • Telefon
  Telefon: 0036 48 560 - 030
  FAX: 0036 48 560 – 031
 • Nyitva
  H - P: 06:00 - 14:30
 • E-mail
  info@alufix.t-online.hu